waterput.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
   
   
   
  VROM verscherpt Norm voor Wonen bij Hoogspanningskabels met factor 250, maar alleen voor nieuwbouwwoningen
  Inmiddels is er in de wetenschap geen twijfel meer over de relatie tussen het ontstaan van leukemie bij kinderen tot 15 jaar en het wonen dichtbij hoogspanningsmasten.
   
  Dit heeft er dan ook toe geleid dat zelfs de Nederlandse overheid - die toch bekend staat om haar nauwe banden met de telecomsector - in 2005 heeft besloten om de normen aan te scherpen (1).
   
  In dat advies van 1 januari 2005 staat vetgedrukt deze tekst:
  "Op basis van het voorgaande adviseer ik u om bij de vaststelling van streek- en bestemmingsplannen en van de tracés van bovengrondse hoogspanningslijnen, dan wel bij wijzigingen in bestaande plannen of van bestaande hoogspanningslijnen, zo veel als redelijkerwijs mogelijk is te vermijden dat er nieuwe situaties ontstaan waarbij kinderen langdurig verblijven in het gebied rond bovengrondse hoogspanningslijnen waarbinnen het jaargemiddelde magneetveld hoger is dan 0.4 microtesla (de magneetveldzone)"
  Uit het boek 'Electrostress en Gezondheid' van Michiel de Haas en Henk de Wever blijkt dat het Ministerie met dit advies de normen maar liefst met een factor 250 heeft verscherpt. Voorheen lag de toegestane magnetische wisselveldsterkte op 100 microTesla, en dat is in één klap verlaagd naar 0,4 microTesla.
   
  Op p. 37 schrijven zij:
  "Deze waarde van 100 microTesla is erop gericht op kortetermijn-effecten (zoals lichtflitsen in de ogen en stimulatie van spieren en zenuwen in het lichaam, de 'restless legs') te vermijden. De nieuwe norm van 0,4 microTesla is bedoeld voor langetermijneffecten (zoals leukemie en Alzheimer). Je mag dus wel in bestaande woningen onder een hoogspanningsmast wonen, mits je daar niet te lang verblijft..."
  Het is natuurlijk een erg vreemde situatie dat er maar liefst een verscherping met een factor 250 heeft plaatsgevonden die geldt voor nieuwbouwwoningen, maar dat er niets gedaan wordt aan al die mensen die nog in bestaande woningen onder de oude - veel te soepele - norm vallen.
   
  VOETNOTEN
  (*) Afbeelding afkomstig van http://www.vandaag.be/binnenland/71254_onder-hoogspanningskabel-geen-verkaveling-in-kortrijk-bouw-creche-in-izegem.html


  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl