waterput.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
   
   
   
  Westerse Feitenverdraaiing over Opstand in Daraa, Syrië
  In Chossudovsky's artikel 'Media Disinformation: The Protest Movement in Syria' van 29 maart 2011 kunnen we opnieuw getuige zijn van een knap staaltje westerse media-manipulatie. We hebben het er al eens eerder over gehad in andere artikelen, zoals Kunnen we het Westerse Persbureaus vertrouwen in zake de Oorlog in Libië? en de truc met de zogenaamde wapenleverancies uit Iran rondom de situatie in Bahrein.

  Het huidige geval betreft het de verslaggeving van de situatie in de stad Draa in Zuid-Syrië op 22 maart 2011.
   
  Er blijkt een significant verschil tussen de westerse berichtgeving door Associated Press en the Guardian enerzijds, en de Israëlische en Libanese berichtgeving anderzijds.
   
   In de westerse media verscheen het bericht dat er 15 doden zouden zijn gevallen waar een meedogenloze polite-actie voor verantwoordelijk zou zijn. Er wordt ook gesproken over een stad van 300.000 mensen, terwijl er 75.000 mensen in de stad wonen:
   
  15 dead in new clashes in southern Syria city Syrian police launched a relentless assault Wednesday on a neighborhood sheltering anti-government protesters, fatally shooting at least 15 in an operation that began before dawn, witnesses said
   
  In zowel de Israëlische en Libanese bronnen staat een signficant ander verhaal: hier staat namelijk dat er 7 politie-agenten zijn gedood en dat er overheidsgebouwen in de brand zijn gestoken.
   

  Syria: Seven Police Killed, Buildings Torched in Protests

  by Gavriel Queenann

  Seven police officers and at least four demonstrators in Syria have been killed in continuing violent clashes that erupted in the southern town of Daraa last Thursday


  In de westerse berichten wordt ook sterk de suggestie gewekt dat er sprake was van massale en vooral vreedzame protesten die door een brute Syrische overheid zou zijn neergeslagen met 15 doden tot gevolg. Als je dat legt naast de - volgens de auteur zeker geen pro-Syrische Israëlische krant Arutz Sheva - dan krijg je toch een heel ander verhaal.
   
  Het heeft er dan namelijk meer de schijn van dat de bevolking helemaal niet zo vreedzaam was: er zijn overheidsgebouwen in de brand gestoken en er zijn 7 politieagenten vermoord. Als zoiets in Nederland zou gebeuren, zou de politie dan ook slechts toekijken of hebben ze dan het recht om op te treden (als bijvoorbeeld het ministerie van Justitie wordt aangevallen)?
   
  Omdat de belangen erg groot zijn is de kans erg groot dat we nog vaak zullen worden geconfronteerd met westers-gekleurde informatie-verstrekking. We worden bedonderd terwijl we erbij staan. We dienen vooral op onze hoede te zijn als het gaat om landen die kritisch zijn t.o.v. de VS of Israël. In die zin zouden we vaker moeten uitwijken naar de niet-westerse pers om een beter beeld te krijgen.
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl